Saturday, February 26, 2011

Pemangsa di Lautan Biru! Yeke?

Al-Kisah....Seorang photographer ,Jim Abernathy-pemenang n author kpd bidang photography yg juga salah seorang daripada World's mOst experienced sharks diVers. Beliau telah abiskan masa mostly dlm hidupnya untuk upclose dengan species2 ikan2 jerung yg terbesar di dlm laut. Disebabkan rasa minat dan sayang kpd salah satu mahkluk haiwan ciptaan Allah nie,Jim nak menunujukkan kpd dunia tentang nature sebenar haiwan ini yg ramai daripada kita yg selalu misunderstood dgn haiwan nie...waoOo ^0^













nampak jinak2 kan ikan2 jerung ni...tp tanpa ilmu pengetahuan yg betul, abisla silap2 terus kena ngapp lah..  huu~takut2

p/s: kat sini aliaa nak tanya soalan tau,sambil korang bace entri ni nak bt survey skit..silelah,jgn malu n segan tuk jawab ok...lau korang respond,gembira rasa ati ni ~huu *nnt lau korang respond baru aliaa bg jawapn n sebabnya okey ^_^ lau xde respond pun,Aliaa majuk lah..huhu

Soalannya: Binatang apekah yang lebih berbahaya? Ikan Jerung ke ataupun Tebuan??












Wednesday, February 23, 2011

A Box Full of Kisses :)

The story goes that some time ago, a man punished his 4 year-old-daughter for wasting a roll of gold wrapping paper. Money was tight and he became infuriated when the child tried to decorate a box to put inside her cute little closet. Nevertheless, the little girl brought the gift to her father the next morning and said,"This is for you, Daddy!,Happy Father's Day!" 



The man was embarrassed by his earlier overreaction, but his anger flared again when he found out the box was empty. He yelled at her, stating,"Don't you know, when you give someone a present, there is supposed to be something inside??" The little girl looked up at him with tears in her eyes and cried," Oh Daddy,it's not empty at all. I blew kisses into the box. They're all for you, Daddy." The father was crushed. He put his arms around his little girl, and he begged for her forgiveness.



Ooo..camtu ka citanya :)
p/s: Malam ni sesaja nk practice english skit naa...hehe,..jom kita sama2 speaking supaya leh improve bi?..nak x? anyway,touching x cita kat ats nie?? sedih an....sob3...rasanya mesti ramai dh tau apa cita nie?...adakah Aliaa ni ja yg ketinggalan zaman..kui3 ^-^   

Tuesday, February 22, 2011

Facts tentang Pizza!

Sharing is caring kan? Jom share knowledge tentang pizza :)


1. Largest Pizza Ever MadeOn December 8th, 1990, a monumentally wasteful record was set by Pick ‘n’ Pay hypermarket in Johannesburg, South Africa when a pizza measuring 37.4 meters in diameter was, for lack of a better term, constructed. It’s said to have been made using 500 kg of flour, 800 kg of cheese and 900 kg of tomato paste.





2. Longest Pizza Delivery

Lucy Clough of Domino’s holds the record for longest pizza delivery in history. She took a Dominos vegetarian supreme pizza the distance of 16,950km from Feltham, London to 30 Ramsay Street, Melbourne, Australia, on November 19, 2004. It took 2 days to arrive… which means it was outside the 30 minute window. Yay Free pizza!





3. Most Expensive Pizza

Domenico Crolla created the most expensive pizza which had edible gold, medallions of venison, sunblush-tomato sauce, Scottish smoked salmon, lobster marinated in fine cognac and champagne-soaked caviar. The pizza was sold at auction for charity. It dawned a hefty price tag of $3000.00.



4. Most “Extravagant” Pizza

If you’re looking for an ‘Extravagant’ pizza then stop by Nino’s Bellissima restaurant in New York. For the modest price of $1000.00 (or $125 a slice) you could get your hands on a 12 inch ‘Luxury Pizza’ with six different kinds of caviar, fresh lobster, chives and crème fraîche, In these tough economic times, opting for a slice might be the more sensible thing to do.





Tersedak di sapa seseorang!

Assalamualaikum n Aloha!


Hari ni merupakan hari yang indah dan bahagia yang Aliaa xkan lupa! Sangat happy! Dah lama dah add Tom Welling,aktor Smallville ni dkt fb,tapi x penah pun chat,sebelum2 ni penah je add artis2.tp diorang bukannya layan,last2 Aliaa unfriend kan je,kebetulan td dia tgh on9 so aliaa pun mencuba nasib try chat,tgk2 dia balas...banyak kali Aliaa tanye,betul ke ni?? betul ke nie???  

Wah,tidak ku sangka diberi peluang nak chat dengan beliau, minat sejak tgk Smallville dulu time umur 12 tahun smpai sekarang..siap bagi nasihat n macam2 lagi dkt Aliaa,dh cair dh hati ni siap berbunga2 lg..huhu,tp beliau dah kawin ye..hehe...hmm..maybe ade sesetengah orang susah nak percaya,tp inilah realitinya...kat sini ada beberapa bukti ya! Aliaa kan peminat dia,of kos tau itu dia,beliau seorang yang sgt merendah diri bukan senang nk chat dgn org mcm ni,mcm mimipi je,tp Aliaa dh siasat dari bermacam2 sumber,mmg orangnye..hik3 (^_^) .Tom,ur awesome n a down to earth guy,thanx 4 accepting me as ur friend :)






p/s: x tido lena lah aku malam nie...hik3 ^_^
        
Thats all from me,mcm2 lg yg Aliaa chat dgn beliau,but its a secret la,mne leh gtau sume...hee~tata

Make-Up Entry Contest!



::Ros Pink, mengimbau kisah silamku::



"Siapa sahaja org di dunia ini yg kekasihnya Aku cabut nyawanya, kemudian dengan cubaan yang Aku timpakan ini dia (bersabar dan)mengharap pahalaKu, nescaya akan Aku ganti dgn Syurga. "

(Al-Hadith)


Hubungan kami hanya sekadar kawan kenalan jauh..cam kate org peN-paL la kn...dari US..Ceritanya bermula pd awal taun 2009, apabila suatu ptg dlm pukul 5.30 ptg di sebuah cyber cafe...waktu tu aku pegi teman kawan untuk siapkan assignment dia d CC..so smbil boring2 on9 kejap kat fanboX...tibe2 nampak ade sorang mamat ni sebijik mcm muke org Melayu..n mati2 ingat org Melayu tapi blajar dkt US,so kitorang pown chattt..n heran je aku die nie asyik speaking jer...bile tye2 balik rupanya..die mix filipina n mexico n beragama kristian..yang bestnya,kitorang sama2 suka warna pink! Dia suka tengok perempuan pakai soft pink! Nampak sopan...kebetulan aku memang suka pakai baju and tudung warna pink jugak..hehe....so start drpd hari tu..kitorang mula brkawan...

Kalau nk cite dkt org kadang2 diorang x  percaya ataupun mesti punye akan ckp"ala..mamat tu tipu ko jelah..ntah2 die melayu dok kat Malaysia je..." or "berhati2,org foreigner ni kite x knal hati budi,silap2 haribulan nnt die kasi dadah ke ape ke..."aku dh biase dgr org ckp cmtu..tetapi perkenalan aku dgn si dia amat istimewa..mungkin setengah org akan ckp,kenapelah naif sgt die ni...tp aku x kisah sume tu.....Kami slalu chat tentang isu semasa,maklumlah die org Amerika..so tanyela keadaan di sana..chat tentang agama Islam...lebih kurang berdakwah la skit,sbb die slalu tye aku mcm2..contohnye,kenape muslimah kene pakai tudung n kenape ade yg x pakai pown?..n so on...n beberape hari lepas tu kitorang dh x contact each other..coz aku pown bZ ngan assignment n exam..biasela dh dok matrik..mmg bZ ngan study jer..

One day time cuti sem,aku sesaje on9 kejap...kebetulan si dia menegur aku n maklumkn kat aku die berada di Argentina sekarang brcuti brsama family. Aku pon trkejut sbb die masih ingat kat aku...kbetulan sewaktu di matRik..aku dh clash dgn somebody yg x berhati perut..n die slalu menasihati aku supaya jgn trlalu bersedih..tumpukan pelajaran bt mase sekarang...beberapa hari selepas itu kami sentiasa keep in touch semula....

And pada tanggal 7 March 2010,die confess sniri perasaan die..n aku terkejut dan takut sebab kami berlatarbelakang sgt berbeza..die bragama kristian n tinggal d US..sgt jauh....walaupun di awal aku ade menyimpan sedikit perasaan trhdp die..tp aku x mengharapkn ape2 pown..juz kawan baik,itu saje,...Die merayu,macam mane skalipun die nk blajar n mendalami jugak Islam supaya dpt brsama aku suatu hari nnt....n drpada situ...aku mula mengajar die segala hukum2 dlm Islam yg dilarang n yg digalakkan.....family die juz ckp"its ur choice"...die slalu ckp"America is a free country,i can decide my own life as i'm already above 18 yrs old".....dari hari ke hari die smakin bersemangat untuk mengenali Islam.... 

Starting from the day he promise me,die dh x amik arak,n non-halal food..as he said "everything is listed already"...daripada hari aku mengajar n mencari maklumat untuk memudahkan die memahami Islam..aku mula sedar ade hikmahnya juga kpd aku kerana..aku dpt memperkayakan lagi ilmu tentang Islam..yg masih byk lagi aku x tahu sebelum ini...Si dia bagi surprise dekat aku,satu hari aku menerima satu pos dirumah...dlm kotak tu ade kain selendang berwarna pink!..Aku sangat gembira dan terharu, tidak ku sangka langsung si dia sanggup menghantar selendang pink melalui beribu2 batu nun jauh dari US sana...tiba2 air mataku menitis, aku terfikir..bila agaknya aku akan bertemu si dia face to face...Adekah kami berdua memang ditakdirkan untuk bersama....? 



Few days after that aku menerima satu e-mail daripada kakak dia kata :

Hello there girl,
 How have you been doing nowadays? How I wish you're always fine there.
Im glad that my brother find someone like you, Just want to inform you that
I have recived your mail, Anyway I won't be forwarding this to my brother
anymore they're coming back here soon.
 Thanks for your mail be safe and be good, God Bless You.

Selepas menerima e-mail drpada kakak die,aku berasa sgt lega kerana menerima feedback yg positive...Dia pernah menceritakan kpd aku tentang kehidupannya sebelum mengenali aku dan Islam,hidupnya umpama tiada arah tuju dan tiada makna. He said " TQ mommy,after knowing u and Islam,I started to be grateful with my life, grateful for everything that mom and dad had given me"....

Aku still ingat,time tu,die g Manila,Filipina dgn ayah die tuk uruskan something...he told me he met someone at the hotel he stayed,a staff at the hotel,a restaurant manager...Mr. Abdul Karim Matolo...50 years above man..he ask for Mr. Matolo to help him knowing more about Islam.....aku still ingat..Mr. Matolo suruh die bace al-Quran dahulu paling kurang 6 bulan...die sangat bersungguh2 utk mendalami Islam demi aku...MasyaAllah.....




Unfortunately...here comes the sad moment utk aku dan dia....after he went bck to US from philipines for juz a day...aku terima msg from him..."Mommy i'm at the hospital rite now with dad and nicole, suddenly mom was taken into the hospital, the doctor said she juz had a few chance of survival..i'm crying rite now mommy, i donno how am i gonna live without mom....she suffered from a heart failure mommy..." Tanggal 29 April 2010, her mom,took her last breath.......pd masa yg sama,aku juga sgt sedih....


After the lost  of his mom, dia starting to act weird, i mean like to b alone n always in sorrow je...he said to me..."My life is dark, mommy..."..aku cube nak give support to him....its juz that one thing,i'm worried about, aku takut klau after mak die mninggal...die dh putus harapan x nak ambil tahu pasal Islam lg....tp Alhamdulillah...he manage to move on with his life, dlm masa yg sama dia menemani kakak dia yg masih dlm kesedihan...xnak mkn,...xnak buat ape langsung...his dad is a very busy man, a business man..dont hav time for them...so dia sgt dear to kakak dia..the two siblings...

Day after day, dia smakin serius dan minat dgn Islam..dan mula berkenalan dgn org2 muslim d sekeliling neighbourhood dia ,which is in San Diego, CA. He's studying in UCLA...he told me he met a muslim friend,his name is Kareem...a caucasian guy...from that moment..dia mengambil family Kareem sebagai keluarga angkat Islam...Kareem's dad taught him many things bout Islam especially the ways to pray....every week after class..he will go to their house in LA...

One of his friend gave him a copy of the translation of the Holy Quran....he was so fascinate by the contents of the Quran...aku sgt gembira dia semakin baik dlm mengenali Islam....On the 19 of June...its the chat that i will remember for the rest of my life...we talk about everything..about our future n so on....Alhamdulillah...sewaktu chat with him,he admit that he was officially a muslim....he told me.."for me i'm officially a muslim mommy, i had spoken my shahadah in front of Kareem's family....i dont wanna tell u earlier, i juz want everything to be right at this moment...."and he told me " Mommy,i wanna come to Malaysia this September with dad and  my sister to see u and ur family,ok..?"...aku sgt gembira dan terkejut d saat itu...
"I wanna wear a soft pink colour of baju Melayu when i see u mommy.."...kami berdua sgt bahagia d saat itu....even i told my family that he's coming here....i know my parents understands me...but pd masa yg sama aku tahu mereka risau..thats what parents would feel...Actually,before aku ada hubungan serius dgn dia..aku dh inform at the first place to my parents, Alhamdulillah,ma n pa sgt memahami keadaan aku..

Gambar hiasan
After the last chat on the 19th June..he told me,he's goin to his family's farm in Vera Cruz,Mexico...with his sister n his cat,Orange for relaxation to spend weekend diorang...he promised " I will text u back when i get home on Monday morning"...but after that eversince..i didnt receive any msgs or call from him at all...aku sgt risau,freakin' worried......I cried to my mom...aku hanya dapat berdoa kpd Yg Maha Esa supaya diberi cahaya petunjuk atas apa yg telah berlaku sebenarnya.

Akhirnya,pd 28 hb Jun..doa aku terjawab...aku menerima an unknown call sekitar jam 11.15 pagi...it was Kareeem who called me....di hati aku mula terdetik perasaan resah dan gelisah atas apa yg mungkin akan dimaklumkn...aku mendengar dgn penuh teliti..."Please be strong when u hear this,...the two siblings had passed away two days ago in an accident in Mexico..."...di saat itu,aku terus menjadi tidak tentu arah..aku sgt sedih,sesedihnya.....pd masa yg sama seekor burung datang hinggap mengetuk tingkap bilik aku dgn paruhnya...aku membuka tingkap tu..tetapi burung itu tidak terbang pergi ke tempat lain..burung itu hanya merenung aku dgn tajam , melihat seorang hamba Allah yg berada dalam kesedihan....fikiran aku menjadi bercelaru...seolah-olah sebahagian daripada diriku telah hilang...hanya Allah yang tahu....



Sebaik selepas berbicara dgn Kareem di handphone, aku dan ayah aku pergi untuk mencari sejambak bunga berwarna pink untuk diletakkan di masjid yg terdekat dgn rumah aku........Masih segar di ingatan aku..."Mommy..if i die pls put 3 pink roses to the nearest mosque at ur house..that will be the sign of my everlasting love for u,even if i die...."."Mommy, if Allah want us to meet, even without the help of technology,we will surely meet,i know..I am so grateful to know u mommy..TQ to Allah..."


Mungkin Allah menemukan aku dgn dia supaya dia dpt menhembuskan nafas terakhir sbg seorang muslim...Walaupun aku masih terasa lagi kesedihan di hati...walaupun tidaklah selama mana pun mengenali arwah tetapi , aku berasa masa yg hampir setahun itu amat bermakna dalam hidupku.......aku berasa sgt bersyukur dan bertuah dpt mengenali seseorang seperti dia..seorang hamba Allah yg sgt merendah  diri..........Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui...dan juga kesempatan untuk aku mengenali kakak dia....seorang yg sangat penyayang kepada adiknya....hanya Allah yg tahu..Only Allah knows....may they rest in peace...semoga roh mereka dicucuri rahmat..aminn...His very last words to me," Come what may, I will always love u and be with u , till death do us apart...."...His favourite quotation, "Love is the axis where a good relationship spins"k...Ya Allah kuatkanlah hati ini,sesungguhnya aku adalah hambaMu yang lemah.......Ros Pink mengimbau kisah silamku....






::Originally written by FaLiaa::


glitter-graphics.com



p/s: Saya terpaksa guna warna fuchsia sebab dkt setting xde warna yg btul2 specific pink,harap memahami ya,TQ ;)


Monday, February 21, 2011

Lady Gaga tanpa Make-up!

tanpa make up
Menakutkan je tgk Lady Gaga,bila x pakai make up...juz nak share kat sini, "kecantikan yg dibuat sendiri tidak akan kekal selama2nya, kecantikan yang kekal hanyalah anugerah semulajadi dari Maha Pencipta"...huhu...jauh gila beza kowt, terkezut Aliaa,waO~

selepas make up


Sunday, February 20, 2011

LEON~filem yg membuatkn aku menitiskn air mata


Cite ni dah lama, dikeluarkan pada tahun 1994..Aliaa suka tgk movie ni,lain daripada yg lain, n dpt byk pengajaran drpd filem ni, menunjukkan kisah hidup seorang pembunuh upahan dgn seorangbudak perempuan yg keluarganya telah dibunuh. Budak perempuan tu dilakonkan oleh bintang terkenal Hollywood,Natalie Portman...dlm konflik kehidupan yg dilalui oleh Mathilda dan Leon, tanpa disedari, Mathilda seorang budak yg masih berumur 12 tahun,jatuh cinta dgn Leon...mmg pelikla kn..haha,tp cita ni xde deleted2 scenes ye..walaupun seorang pembunuh upahan profesional (professional hitman) Leon sanggup berkorban utk org yg disayangi....mcm visi idup dia la, Leon ckp " No women, no kids"..prinsip idup dia,perempuan n kanak2 x akan sekali2 di apa2kan,Leon hanya bunuh org jahat je tau,n yang  bestnya,walaupun seorang pembunuh upahan profesional dia bkn seorang perokok n suka sgt minum air susu bila pegi restoran n Leon cintakan alam sekitar,suka pokok2,tumbuh-tumbuhan :)..haha..Mathilda yg masih berdendam dgn pembunuh keluarganya,menawarkn diri untuk membantu Leon,dan pada masa yg sama meminta supaya Leon mengajar dia menjadi seorang pembunuh upahan yg profesional. Dalam cita ni mcm2 babak yg best n mendebarkan n ade yg klakar jugak. Last part yg paling sedih sbb Leon berkorban demi Mathilda, Leon terbunuh, Mathilda menjadi seorang gadis yg semakin matang selepas kejadian tu.Senang cita,filem ni walaupun dh lama,tp masih tetap di hati Aliaa..hehe (^_^) Jomla tgk cite ni,menarik,ade action,ade kasih sayang,sedih,n yg paling best, action la,sbb Leon ni pembunuh upahan profesional tau!..tgk je mcm pak cik miskin mane...tp dont judge a book by its cover yek!

Meh tgk trailernye dulu!...hee~



Thursday, February 17, 2011

JoM bUat Link eXchanginG!


Assalamualaikum, ellO! satu alternatif baru yg bagus telah dibikin oleh seorang insan ni, so bila klik pic akan terus ke blOg in other words called backlink. This idea di curahkan oleh eNcik MeUz, jom kita terjah belog beliau!,its a creative-minded-nice-looking blog (^_^)








SEGMEN KHAS UNTUK BLOGGER BARU : 100 FOLLOWER KE BAWAH

Wednesday, February 16, 2011

Perhatian! Mungkinkah anda mengalami syndrome ini tanpa disedari?

Assalamualaikum n alOha!

Hari ni time kelas lecture english, Aliaa ternampak my lecturer pakai something dkt tgn beliau,mcm sarung di lengan...so Aliaa pun wondering what happened to her hand??....At the end of the class, my lecturer finally cite what happen...huhu, Korang tau tak actually benda yg kita selalu buat tiap2 hari tu membahayakan diri kita sebenarnya kepada pelbagai risiko penyakit dan sindrom (maksud aliaa typing at the laptop,messaging using the mobile phone,suma tu harmful! kita perlu sentiasa berpada2 n berhati2 dgn benda2 berteknologi ni maklumlah, masyarakat IT zaman skarang)

My lecturer said, beliau menghidap somekind of a syndrome, Carpal Tunnel Syndrome...OK,ni yang nak cite ni,untuk pengetahuan korang syndrome ni very painful klau kena, we hav the high possibility to be affected sbb everyday we use technological gadgets.

Carpal tunnel syndrome is pressure on the median nerve -- the nerve in the wrist that supplies feeling and movement to parts of the hand. It can lead to numbness, tingling, weakness, or muscle damage in the hand and fingers.



Ni ade skit info bout the causes of this syndrome:


The median nerve provides feeling and movement to the "thumb side" of the hand (the palm, thumb, index finger, middle finger, and thumb side of the ring finger).
The area in your wrist where the nerve enters the hand is called the carpal tunnel. This tunnel is normally narrow, so any swelling can pinch the nerve and cause pain, numbness, tingling or weakness. This is called carpal tunnel syndrome.
Carpal tunnel syndrome is common in people who perform repetitive motions of the hand and wrist. Typing on a computer keyboard is probably the most common cause of carpal tunnel. Other causes include:
  • Sewing                                                                                           
  • Driving
  • Assembly line work
  • Painting
  • Writing
  • Use of tools (especially hand tools or tools that vibrate)
  • Sports such as racquetball or handball
  • Playing some musical instruments
Simpton2 nya:

  • Numbness or tingling in the thumb and next two or three fingers of one or both hands
  • Numbness or tingling of the palm of the hand
  • Pain extending to the elbow
  • Pain in wrist or hand in one or both hands
  • Problems with fine finger movements (coordination) in one or both hands
  • Wasting away of the muscle under the thumb (in advanced or long-term cases)
  • Weak grip or difficulty carrying bags (a common complaint)
  • Weakness in one or both hands
Cara2 mengatasinya:

Avoid or reduce the number of repetitive wrist movements whenever possible. Use tools and equipment that are properly designed to reduce the risk of wrist injury.
Ergonomic aids, such as split keyboards, keyboard trays, typing pads, and wrist braces, may be used to improve wrist posture during typing. Take frequent breaks when typing and always stop if there is tingling or pain.

Morel of the story here, beringat2lah selalu bila menggunakan bahan berteknologi, especially to blogger2...Gunakanlah teknologi secara berhemah..hehe...Remember, PREVENTION IS BETTER THAN CURE!
p/s: patutla lately my lecturer selalu bad mood, she said,the syndrome is very painful n stressful so be careful u guys.(peringatan utk diri sendiri juga).take care slalu...
tata :)

Tuesday, February 15, 2011

Dapat Followers Award ke-50!!!

Aliaa merupakan follower ke-50 yg bertuah telah dipilih oleh Miss Lolipop !  Hee~first time dapat award dkt blog n dpt hadiah..TQVM to Miss Lolipop,Alhamdulillah..u Shine up my day Today...haha...ayat x bleh blah..walaupun ari nampak nk ujan..kui3 (^_^)


Nilah Awardnyeee....~



Neraka Dunia!

Assalamualaikum!

Aliaa nak cite,ade satu tempat nie,dipanggil Neraka Dunia tau,mmg dahsyat,subhanAllah...




























Tempat yg dahsyat ni terletak di Uzbekistan,masyarakat tempatan memanggil tempat ni sebagai "Pintu Ke Neraka" @ "The Door To Hell" . Pada suatu hari, ade sekumpulan Geologists tengah mendrilling for gas dkt tmpat nie, tiba2 diorang telah terjumpa satu gua bawah tanah . Sangat2 besar lubang gua bawah tanah tu. Xde sorang manusia pun yg berani nak mengexplore gua tu coz dipenuhi dengan gas. Jadi geologists tu suma telah menyalakan api dkt lubang tu supaya tiada gas yg beracun dpt bebas keluar dari lubang tu, n semenjak dari hari tu,sampai ke hari ni, lubang tu sentiasa burning tanpa berhenti ,sudah hampir 35 tahun. Tiada sape pun tahu berapa banyak tonnes gas telah dibakar selama brtahun2 tu,nampaknya mcm x akan habis,infinite jumlah gas dalam lubang tu....Renung2kanlah...




Monday, February 7, 2011

Utusan untuk seorang insan yg. belum ku temui dan ketahui

Assalamualaikum n Aloha !


Semenjak 2 menjak ni memang aliaa sangat busy..huhu...this week bz dgn reports,tutorial n macam2 lg,minggu depan TEST plak...mmg sibuk lepas cuti raya cina nie,yelah nama pun pelajar,mestila sibuk belajar kn3??...hehe
tapi malam nie tingat kat blog,nak jenguk2 la jgk...lame dh x bukak, ternampak satu surat ni,yg ditulis oleh Dr. Cinta, sgt menyentuh hati Aliaa...rase sedih pun ada,ntahla...,tp best n tenang je baca surat nie,..so Aliaa pun nak share jgk surat ni,sbg simpanan dan tatapan Aliaa di blog kesayanganku ini, TQ  to Dr. Cinta for creating such lovely n sweet letter to be shared with all of us :)




"Ke hadapan bakal suamiku yang aku sendiri tidak tahu siapa kamu ,

Ku mulakan bicara ini kepada kamu dengan menyebut nama Allah yang Agung . Maha Suci Allah yang manjadikan aku dan kamu , lelaki dan perempuan . sebenarnya aku agak canggung untuk menulis ini buat kamu . YA , siapa pun kamu yang telah ditakdirkan Allah untukku , aku bersyukur seadanya , mengurniakan kamu kepadaku pada suatu masa yang telah Allah tetapkan .

Aku sedang menjaga hati ini hanya untuk kamu yang aku sendiri tidak tahu siapa . aku sedang menjaga diri ini untuk yang sah memiliki . aku juga berharap yang sama dari kamu . maka , aku tidak seenak-eenaknya memberi senyuman manis kepada lelaki-lelaki lain . aku juga tidak mungkin menyerahkan cinta dalam hati ini yang masih tersimpan rapi untukmu yang aku tidak ketahui siapa .


Pertama , aku mohon maaf secara terbuka andai episod semalam pernah menyaksikan aku kecundang dalam bab cinta . baru aku sedar , aku tidak pernah memberikan cinta kepada mereka dengan jujur , aku menipu diri sendiri ! yang pasti aku tidak pernah jujur . aku bilang aku cinta tapi sebenarnya tidak . mungkin sekadar keseronokan semata . aku mohon maaf untuk itu andai kesucian hati sebelum ini pernah dirobek .


Aku tidak kisah siapa pun kamu , yang penting kamu belajar . menambah ilmu pengetahuan di dada. agar suatu hari nanti kamu boleh mengajar anak-anak kita dengan ilmu kamu . aku tidak suka lelaki yang membuang masa , berhabis masa bermain game , melepak sana sini , menganggu anak dara orang . aku tidak suka lelaki yang membakar duitnya sendiri yakni merokok . berhenti merokok ramai yang menyayangimu . aku mementingkan ilmu sebagaimana aku sedang meraih ilmu kini .


Aku juga mahu kamu yang tidak ku ketahui siapa kuat berjaga malam demi merebut kasih Allah bukan berjaga malam melepak . aku ingin , setelah pernikahan kita nanti , malam-malam kita diisi dengaan tahajud cinta kepada-Nya bersama . aku sangat menginginkan detik ini kerana aku sukar melakukannya sendirian . dan aku sangat mahu engkau yang menjadi imam kepada setiap solatku . tolong tunaikannya .


Maafkan aku , jika sebelum kita bertemu ini , akhlakku masih pincang , kata hati sering dituruti . kerana itu Allah belum menemukan kita , kerana kita masih dalam perjuangan ; perjuangan memburu cinta Ilahi . agar kasih kita suatu hari nanti bersandarkan kasih-Nya .

Bakal zaujku ,

Yang paling penting , semoga engkau dapat menghormati kedua orang tuaku dan anggap mereka sebagai orang tuamu . kasihilah mereka dan aku minta agar aku dapat berbakti untuk mereka walaupun tanggungjawabku akan beralih padamu suatu hari kelak .


Aku tidak tahu ; sama ada zaujku yakni kamu ini apakah aku kenal atau tidak . adakah aku pernah bertemu atau tidak . siapa pun kamu aku terima seadanya , cuma aku mohon semoga kamu punya iman dan agama untuk membimbingku suatu hari nanti apabila tiba masanya saat kita dipertemukan Allah . maafkan segala ketelanjuranku sepanjang hayatku sebelum kita dipertemukan ; iaitu saat ini .


Akhir kata , semoga Allah melindungi kamu dan aku walau di mana pun kita berada . semoga Allah yang akan menjadi urusan utama kita pada setiap ketika , semoga syiarnya kita bisa perjuangkan walau dimana jua kita berada . aku berharap agar imanmu sentiasa sihat . insyallah , aku akan sedaya upaya untuk menjaga dirku sebaik mungkin . hidupku cuma ada Allah dan itu keyakinanku . semoga kita dipertemukan pada masa yang telah DIA tetapkan untuk kita .


sekian ."



                                                                              


Saturday, February 5, 2011

Contest Aku, Dia & Vintage


Aliaa kena tag dengan Cucu Cik Embun (CCE)~hee,coursemate aliaa :)
Vintage boleh didefinasikan as representing the high quality of a past time.Contest ni cambest ja..haha..Jom kita tgk ! oRganizeR cOmpetitiOn nie

Okeh,ni antara foto2 vintage yang Aliaa ada :

Pic SebelUm:




Pic SelepaS:


cOntest nie  bleh letak gambaq lebih dari 1, jadi Aliaa nak letak lagi satu ya, ni pic adikku, Amar Fauzan :)

Pic SebeluM:



Pic selePaS:



Nak keNa taG 3 oranG nih :)


OK,dOne~selamaT men'jOin' cOntest nih ya!
tata :)



Gift for newly wed couples