Sunday, February 20, 2011

LEON~filem yg membuatkn aku menitiskn air mata


Cite ni dah lama, dikeluarkan pada tahun 1994..Aliaa suka tgk movie ni,lain daripada yg lain, n dpt byk pengajaran drpd filem ni, menunjukkan kisah hidup seorang pembunuh upahan dgn seorangbudak perempuan yg keluarganya telah dibunuh. Budak perempuan tu dilakonkan oleh bintang terkenal Hollywood,Natalie Portman...dlm konflik kehidupan yg dilalui oleh Mathilda dan Leon, tanpa disedari, Mathilda seorang budak yg masih berumur 12 tahun,jatuh cinta dgn Leon...mmg pelikla kn..haha,tp cita ni xde deleted2 scenes ye..walaupun seorang pembunuh upahan profesional (professional hitman) Leon sanggup berkorban utk org yg disayangi....mcm visi idup dia la, Leon ckp " No women, no kids"..prinsip idup dia,perempuan n kanak2 x akan sekali2 di apa2kan,Leon hanya bunuh org jahat je tau,n yang  bestnya,walaupun seorang pembunuh upahan profesional dia bkn seorang perokok n suka sgt minum air susu bila pegi restoran n Leon cintakan alam sekitar,suka pokok2,tumbuh-tumbuhan :)..haha..Mathilda yg masih berdendam dgn pembunuh keluarganya,menawarkn diri untuk membantu Leon,dan pada masa yg sama meminta supaya Leon mengajar dia menjadi seorang pembunuh upahan yg profesional. Dalam cita ni mcm2 babak yg best n mendebarkan n ade yg klakar jugak. Last part yg paling sedih sbb Leon berkorban demi Mathilda, Leon terbunuh, Mathilda menjadi seorang gadis yg semakin matang selepas kejadian tu.Senang cita,filem ni walaupun dh lama,tp masih tetap di hati Aliaa..hehe (^_^) Jomla tgk cite ni,menarik,ade action,ade kasih sayang,sedih,n yg paling best, action la,sbb Leon ni pembunuh upahan profesional tau!..tgk je mcm pak cik miskin mane...tp dont judge a book by its cover yek!

Meh tgk trailernye dulu!...hee~



No comments:

Gift for newly wed couples