Saturday, February 26, 2011

Pemangsa di Lautan Biru! Yeke?

Al-Kisah....Seorang photographer ,Jim Abernathy-pemenang n author kpd bidang photography yg juga salah seorang daripada World's mOst experienced sharks diVers. Beliau telah abiskan masa mostly dlm hidupnya untuk upclose dengan species2 ikan2 jerung yg terbesar di dlm laut. Disebabkan rasa minat dan sayang kpd salah satu mahkluk haiwan ciptaan Allah nie,Jim nak menunujukkan kpd dunia tentang nature sebenar haiwan ini yg ramai daripada kita yg selalu misunderstood dgn haiwan nie...waoOo ^0^













nampak jinak2 kan ikan2 jerung ni...tp tanpa ilmu pengetahuan yg betul, abisla silap2 terus kena ngapp lah..  huu~takut2

p/s: kat sini aliaa nak tanya soalan tau,sambil korang bace entri ni nak bt survey skit..silelah,jgn malu n segan tuk jawab ok...lau korang respond,gembira rasa ati ni ~huu *nnt lau korang respond baru aliaa bg jawapn n sebabnya okey ^_^ lau xde respond pun,Aliaa majuk lah..huhu

Soalannya: Binatang apekah yang lebih berbahaya? Ikan Jerung ke ataupun Tebuan??












4 comments:

~*tini tinie*~ said...

i think laa...tebuan ko..

Hazliyana Mazhar said...

ikan jerung la.. lau kena ngap memang xidup la kan.. tapi lau kena sengat xdew la smpi mati an.. hee

Ibnushukran said...

sy rasa tebuan .. kisah dlu2 pun ada sbut psal raja namrud k0t,xingat la, y nyamuk masuk dlm telinga smpi mati raja 2.. kecil2 cili padi.. haha.. p klu dah masuk kwasan jerung 2,kompem mnggigil gler.. haha

faLiaa said...

tima kasih komen..suke2...walaupun 3 org yg komen,tu pun amat bermakna..huhu..:)) okeh...jawapannyaaa....TEBUAN!! kenapa ya?...sebab: utk pengetahuan korang setiap tahun lebih kurang 100 org mati akibat terkena sting tebuan...walaubagaimanapun, berjuta2 org g berenang mandi dkt laut, jerung hanya baham lebih kurang 6 org ..hanya 25 jenis jerung di dunia yg dikenali gemar menyerang manusia. Setiap tahun hampir beribu ekor jerung dibunuh. Haiwan ini dibunuh ats makanan,minyak, kecantikan n so on lagi :)

Gift for newly wed couples