Wednesday, July 20, 2011

6 Hari Yang Sangat Bermakna!!


Aliaa nak berkongsi, ilmu yang Aliaa dapat, kalau sudi mehla ringan2kan mata dan akal anda untuk membaca dan merenung entri kali ni.Apakah 6 hari tu?? Aliaa nak fokuskan malam ni tentang 6 hari,iaitu hari Ahad hinggalah Jumaat.

Dinyatakan di dalam Al-Quran, surah As-Sajdah, ayat 4,muka surat 415, Allah telah menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada diantaranya selama 6 hari...Bayangkan dalam masa hanya 6 hari, Allah telah mencipta seluruh alam ini yang selama ini kita tinggal dan mencari rezeki,subhanaAllah. Detail tentang 6 hari ni, disampaikan oleh seorang ustaz di masjid brdekatan rumah Aliaa,jadi,mohon maaf kalau ada tersalah atau terkonpius maklumat skit tau,sebab, Aliaa simpan dalam otak ja..huhu ^_^
Dikatakan pada hari ahad, Allah mencipta bukit bukau,pada hari Isnin, Allah mencipta pokok2,tumbuh-tumbuhan,pada hari Selasa pula, Allah mencipta segala benda yang dibenci manusia, pada hari Rabu, Allah mencipta cahaya, pada hari Khamis, Allah mencipta haiwan, hari Jumaat pula, Allah mencipta manusia,iaitu Nabi Adam.

Semasa penciptaan Nabi Adam, Allah telah mengarahkan malaikat-malaikat untuk mengambil macam2 jenis tanah di Bumi..jadi,perasan tak di bumi,ada macam2 manusia yang bermacam jenis warna kulitkan. Pada tiap-tiap hari Jumaat disarankan supaya kita banyak berdoa setelah sesudah Asar hinggalah masuk waktu Maghrib, sebab di waktu tu, Nabi Adam diciptakan. Renung-renungkan ^^.Ok.Tata.Peace.
Wassalam

3 comments:

msredcheesecake said...

aliaa,

Dia cipta alam ni tuk kita, kita rosakkan...rugi...

jom layan bloggerz happening...

http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/07/happening-favorite-photo-their-story.html

Nur Syazana Mohammed Sani said...

yesssaaa ,. warne kulit laen laen ,. hati pun laen laen ^^

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/is-that-true.html

faLiaa said...

moh2..jum ^^

Gift for newly wed couples