Tuesday, July 26, 2011

Kisah antara Harry Potter dan The Lord Of The Rings




Hari ni Aliaa terasa nak menaip tentang 2 filem kegemaran sejak di bangku sekolah rendah...Start dengan Harry Potter lepas tu muncul The Lord Of The Rings..Sepanjang mengikuti movie2 ni, memang membawa perasaan yang best, a surreal feeling...Tapi, on my personal point of view, antara HP n LOTR, LOTR paling terkesan di hati...walaupun filem Harry Potter menjangkau sampai 7 episod yang mendebarkan mengambil masa hampir sedekad...LOTR bagi Aliaa yang paling gempak. Dalam byk2 filem sci-fiction, bagi Aliaa ,LOTR di tingkat teratas sekali, pastu baru Harry Potter,pastu baru filem2 yang lain. Kenapa bagi Aliaa filem2 mcmni menjadi kegemaran ya? Mungkin sebab, Aliaa suka berimaginasi, bila tonton filem mcmni,it brings a different mode,different feeling,as if kita berada di dunia cerita tu sendiri n secara tak langsung membantu dalam mereleasekan tension. 

Most of viewers, ada faktor lain sebab nak menonton filem2 mcmni kan, contohnya mungkin, admire pelakon sebab rupa fizikal n so on. But the story line  itself that catches my attention. Filem2 yang best selalunya bermula dari penulisan buku kan. Kalau dalam Harry Potter its about the journey to destroy hocruxes, but in LOTR its the journey to destroy a ring. Bagi Aliaa, in LOTR journey,pengembaraan untuk memusnahkan cincin tu tersangatlah mencabar berbanding in HP. Babak di mana Gandalf berhadapan dengan Balrog tu menyedihkan dan menakutkan bagi Aliaa. Dan semestinya time last2 sewaktu Frodo dan Sam di saat diorang nak buang cincin tu. Memang memberi kesan..bagi peminat LOTR sewiusly diorang akan faham kenape.



 Utk Harry Potter, mostly di awal2 filem ni, banyak tentang kisah Harry dan kawan2 dia. Starting episod The Half-Blood Prince, things started to get tougher. Sedihla jugak, tgk Dumbledore mati..but in the ends,semua tu dah dirancang kan. Sebenarnya, what makes me, really love this film is Hogwarts, the castle itself n the Quidditch game. Best tgk tempat environment diorang belajar.And lastly, the movie ends dkt Hogwarts jugak kan, Voldermort mati dekat situ. Dumbledore pun mati dekat Hogwarts, tak lupa jugak Prof. Severus Snape. Kalau filem HP n LOTR keluar sama2 kat wayang, xleh bayanglah cmna,memang akan sesak dgn orang punya, dua2 movie hebat.



p/s: Kalau Harry Potter berlakon LOTR, Aliaa ase layak jadi geng hobbits,muke n ketinggian pun lebih kurang (tapi Elijah Wood comel lagi la) ^_^

birunya mata Elijah Wood (kanan)


Mesti Tonton












.Ok.Tata.Peace.
Wassalam

3 comments:

Queen F said...

tak berpeluang lagi nak nonton harry potter.. T__T dah outdated.. >.< minat gila dengan harry potter kot.. :) even cerita dia mcm fantasi tapi banyak sangat nilai kita boleh ambik.. :)

Nur Syazana Mohammed Sani said...

eh ,. baru perasan muke dieorang dekat same :D

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/im-not-here-for-rage.html

faLiaa said...

Queen F: jangan lupe tgk tau yg latest punye..:)

zana: ha'ah same kan ;)

Gift for newly wed couples