Tuesday, October 25, 2011

Dataran Pahlawan seringgit je!


Bagi student2 IPTA...sekarang ni tengah cuti mid semester,sewius,masa cepat berlalu...dah nak dekat abis sem tiga. Untuk aku,kali ni tak balik ke kampung halaman pun...disebabkan parents pun sedang berada di Tanah Suci Mekah untuk menunaikan haji. Memandangkan aku ni, satu2nya kaum hawa dalam family,jadi malas nak balik ke rumah, akan rasa sunyi tanpa kehadiran ibu dan bapa. 

Melaka menjadi tempat untuk travelling! Aku dengan sahabat baikku naik bas dari TBS terus ke Melaka, murah je tiket,macam dari Kedah nak ke Penang ja. Sampai2 di Melaka Sentral, p pekena Chicken Rice Ball! Cedap memang cedap taaapppiiii....hmm....tengak gambar dekat menu tak sama dengan dengan yang live...huhu...secoet ja...hukhuk



Lepas2 solat zohor, bermulalah perjalanan untuk explore Bandar Melaka!Kitorang terus naik bas 17 untuk berjalan2 ke sekitar kawasan Bandar Hilir dan Dataran Pahlawan. Singgit ja tambang. Tingat dulu waktu zaman sekolah,naik bas nak balik rumah,tambang bas 3 kupang (30 sen) ja. Turun2 di kawasan sekitar Bandar Hilir, kitorang mendaki bukit ke Kota A Famosa....panas mentari terik ya amat di balik2 awan sana. Kitorang juz amik2 gambar di hadapan A Famosa, ada sesetengah orang nak bergambar dengan batu berukir yang berlambak2 di dalam bangunan tu....tapi,bagi seorang Muslim,tidak manislah untuk bergambar dengan batu2 di situ sebab,batu di situ umpama batu nisan,pejuang2 Portugis,walaupun secantik mana pun ukirannya. Ada alunan gitar, seorang pemuzik jalanan di kota tu. Melaka ni kaya dengan bakat2 pelukis jalanan,walaupun orang2 biasa ja...lukisan diorang terbaikkklahhh!


Lepas tu,kitorang pegi ke Muzium Samudera,the museum-like ship tu, berpeluang bergambar dengan Hang Tuah Statue, naik Menara Taming Sari, subhanaAllah...time naik menara tu,nampak manusia tersangatlah kerdil,umpama semut...pemandangan yang sangat cantik....cuba bayangkan...hidupan2 di Bumi ni,apabila dilihat dari atas sangatlah kecil.....sangat detail ciptaan Allah SWT . Kitorang pegi tengok2 jualan dekat depat muzium Samudera,mcm2 ada jual,waktu tengah shopping dkt situ, ada seorang lelaki  ni,umur lingkungan 30-an,sedang menengking2 anak perempuan dia,kecik lagi kowt budak tu,baru dlm 7 tahun. Masih terngiang2 dlm ingatan, "Ko pegila!!aku tak nak tengok muke ko dah! buat penat je aku bela ko, balik rumah ntah pukul2 berapa.!!!"...sewius,kitorang naik seram sejuk ke...sanggup tengking anak depan2 pelanggan yang ramai dekat situ.

Akibat panas mentari yang amat sangat....merah muka2..macam ayam panggang dah..huhu..kitorang pegi mandi dekat toilet....wuu....bergambar2 dkt Dataran Pahlwan...Melaka ni banyak la tempat untuk lepak2 dengan kawan2...di Dataran Pahlawan ada rumput carpet,siap boleh guling2 lagi dekat situ..hihi..tapi xdelah kitorang nak guling2 dkt situ...malula jugak ^_^...g pekena Spicy Chicken McDeluxe dekat McD,tapi satu x puas hati la,Big Mac lagi murah kowt dari Spicy Chicken McDeluxe...aku ni dahlah kena fungus infection,beef pun x bleh makan...aiya!


 Selepas selesai makan,solat jamak, kitorang g naik river cruise,...memang best,sangat unik, di balik2 bangunan di pinggir2 sungai,ada macam2 lukisan yang menarik...ada lampu2..yang bling2 abis..45 minit pegi balik...baru selesai river cruise...Kampung Morten,kampung warisan di tepi sungai tu,mmg cantik gila,kalaulah semua kampung dekat Malaysia,sebersih dan secantik tu,memang terbaikklah Malaysia!

Next,p pkena Roti Nan di Restoran Pak Putra, semua pekerja original Pakistan mai...memang Kuch-Kuch Hota Hai....cakap hindustan depa...roti dia sedap bangat,tapi ayaq(air) err....xbleh lawan ayaq dekat pasar malam rumah aku lagi sedap...kat Pakistan mana ada kan,teh ais,milo ais suma tu...so,mcm tawar hebiaq skit. Memang bestla malam tu,river criuse ngan makan roti nan,ada orang sponser,thumbs up!!




Malam semakin matang ( terbalik kepada malam semakin muda)....huhu....mata pun semakin berat..sewius mengantuk gila2...tahap Z...last2..rancang nak overnite,bolela lelap 2 jam dekat Masjid Al-Alami,subhanaAllah....tak terkata,cantik sangat2 masjid tu, toilet,tempat wuduk,tempat solat suma number one!!...memang x rancang,pagi tu,start dalam pukul 4.30 pagi,kitorang join program Qiamulail yang dianjurkan pihak masjid sekali,alhamdulillah,di samping bermusafir,sempat lagi nak berqiamulaill...sampai sekarang masih teringat2 lagi masjid tu...cantik sangat :)

Masjid Al-Alami

Pagi menjelang,selepas saja solat subuh di masjid Al-Alami,kitorang g sarapan di satu kedai ni,roti dia sangat unik,orang panggil roti tampal habaq mai,lebih kurang roti telur,cuma roti canai melekat dengan telor mata...sedap!! Last sekali,sebelum pulang ke jalan benar (ke serdang) [n_~].....kitorang pegi melawat Masjid Selat Melaka, yang ni...aduih....masyaAllah...tersangat cantik....10 bintang lah bagi...subhanaAllah...sambil buat solat Dhuha,dengar desiran ombak..suma cukup...tenang sangat...ada laut...terus terdetik di hati "Kalau ada jodoh,Aku nak akad nikah dekat masjid ni di masa hadapan !!":)....Tepat 10 pagi...kitorang pun melabuhkan tirai,...tirai bas la...haha..ngantuk kowt,sepanjang perjalanan...tido je dalam bas....2 jam lepas tu,sampaila TBS (Terminal Bersepadu Selatan)...naik ktm Serdang...balik kolej semula...dot..dot..dot..



Masjid Selat Melaka



Melaka telah diiktiraf oleh UNESCO pada tahun 2008 sebagai salah satu warisan dunia














4 comments:

al_hakim said...

wah..pi melaka tak bitau,,,

faLiaa said...

ni bitau la ni,dekat belog ^^
org melaka ya?

that's me said...

bestnyee dapat jejalan ke negeri org...

Muhammad Hafidz said...

Assalamualaikum .
nak tanya , jalan kat melaka ni fully public transport eh?

saya pun ada tringin nk jalan jalan gitu

Gift for newly wed couples