Friday, October 28, 2011

Jalan-jalan cari binatang!


Dah baca entry sebelum ni? Okeh, kali ni tentang penjelajahan ke rumah kawan2 pulak, iaitu ke ZOO!..kawan2 la kan,sebab haiwan2 juga adalah makhluk ciptaan Allah SWT ^_^. Perjalanan kami bermula pada seawal 8.30 pagi dari campus, first,TAXI>>KTM SERDANG>>KL SENTRAL>>WANGSA MAJU>>ZOO NEGARA!! Entry kali ni banyak entri bergambar,soO enjoY! Sambil blogwalking,merasa la jgk g zoo di dunia maya kan!!


Sekitar 11.30 pagi, kami memulakan explorasi ke dalam Zoo, tiket, makin lama,makin mahal untuk dewasa, tapi untuk kanak2 dan warga emas, sangat murah! Eloklah bawak anak2 waktu kecik2 lagi, supaya leh save budget..hehe...mula2,kitorang terserempak dengan  dengan sekumpulan gerombolan burung2 bangau, sangat banyak, semua dah jadi macam patung, maybe tengah berjemur agaknya. Ada sekor ni dah macam batu, terkejut kowt,sebab sewius tak perasan ada burung dekat situ.




Pastu ade gajah, tengah makan2, ade zirafah pun tau, FYI, zirafah ni tido hanya 4 jam sehari, dan apabila nak beranak, dia akan beranak secara berdiri, anak zirafah akan lahir, jarak 2 meter dari tanah, agak tinggi jugak, baby zirafah dicampak setinggi 2 meter lepas lahir..huhu...cian..Badak pun ada,hippo! Badak penyelam terbaik dan buaya sangat takut dekat badak coz, gigitan badak boleh menembusi even badan buaya tau!





Macam2 binatang lagi ada, bila pegi zoo, tempat yang paling tak sabar aku nak pegi ialah kandang harimau dan singa sebab suka dengar ngauman, best tapi seram sejuk dengar,menakutkan. Untuk mengenali setiap ekor harimau adalah melalui stripes dkt badan dia, bagi harimau, stripes di badan umpama cap jari. Macam IC diorang la. Pastu ada tapir..tapir ni wana hitam putih dan sangat pemalu dengan manusia. Tapir mengandung selama 13 bulan,lebih lama berbanding manusia yang hanya 9 bulan.



Jalan punya jalan, kitorang sampai ke kawasan orang utan dan cimpanzi, FYI, DNA Orang utan adalah 98.4% berbanding DNA manusia, ada sesetngah DNA di orang utan tidak diaktifkan sebab tu, jauh bezanya antara manusia dgn orang utan. Jalan2, bermesra dengan Pony yang kiut sangat...pastu,pegi lunch. 





Dinasihatkan,masuk zoo,bawaklah makanan sendiri, mahal gila siot, ice krim satu scoop RM 5 okay! Kitorang pegi underwater world bagi hidupan air tawar, sangat best,baru lagi tempat tu,ada macam2 species ikan air tawar yang sangat menarik! Penguin pun ada, sangat kiut, sangat aktif dan friendly tau. Tepat 3.30 petang, ada show times dari binatang2 di zoo ni, yang paling enjoy adalah telatah singa laut,iaitu Dombi! kiut sangat..nak dekat pukul 4.30 hujan pun dah start turun,so kami pun berangkat pulang ke LRT...hehe...btw,ada seekor haiwan ni makan hampir apa sahaja kecuali tomato tau, iaitu racoOn...tenang tapi boleh jadi agresif,sangat cOmey tau..bulu dia rasa macam berus water colour tau....(n_~)











klik untuk ke ZOo
|
|
\/


p/s: haiwan dekat zoo pun dah tua2,senior dah,seiring dengan usia aku...last g Zoo waktu umur 3 tahun, 17 tahun berlalu baru pegi balik,banyak perubahan , especially dari segi harga tiket! Tapi sewius berbaloi la,pusing2 satu zoO..yippy!!








2 comments:

Miss Nadya said...

seronoknyer..;)

new entry ::

1 :: Tagged ツ
2 :: Review Real Steel ツ
3 :: Photoshoot ツ

faLiaa said...

pegila zoo negara! hihi ^^

Gift for newly wed couples