Friday, January 13, 2012

Stages apabila hati menjadi mati dan tertutup


Counting up (bak kata Ustaz Azhar Idrus,tak boleh counting down)...,this is my second entry for 2012, after all the things,the hectic life and the time I had sacrifice struggling with the final destination of my third semester, there's still one task to go this coming Sunday. Statistics, quite an interesting and challenging subject to deal with...This subject caused me to shed my tears, to feel happy and proud with. People around are already packing up their things, waiting joyfully to go home....Arghh...what a wonderful feeling. :),jeles,jeles,rindu nak balik rumah di Kedah :(

Sebenarnya,the real deal untuk entry kali ini ialah nak share tentang peringkat di mana hati menjadi tertutup dan mati dari menerima hidayah Allah akibat drpd. dosa-dosa yang dilakukan:

1. Rin/raana'ala qulubihim

This is the stage di mana hati menjadi kotor atau berkarat disebabkan dosa dan maksiat yg dilakukan . Perlu memohon istiqfar,mohon ampun supaya hati kembali pulih.

"Sekali-kali tidak! Bahkan apa yang mereka kerjakan itu telah menutupi hati mereka." (al-Muthaffifin,ayat 14)

2. "Qhatama"

Yakni malapetaka pada hati mereka akibat terlampau banyak dosa dan kemungkaran/ maksiat yang mereka lakukan dan bagi mereka azab Allah sangat besar /pedih (al-Baqarah,ayat 7 dan Hadith 426 Sahih Muslim bab meninggalkan solat jumaat). Ia perlu bertaubat dan beramal soleh (Maryam, ayat 60):

"Kecuali orang yang bertaubat, beriman dan mengerjakan kebajikan, maka mereka itu akan masuk syurga dan tidak dizalimi sedikit pun."

3. "Iqfal"

Yakni hati yang telah dikunci. Jagalah hati supaya sentiasa bersinar. Antara caranya ialah dengan membaca Al-Quran kerana sebaik-baik zikir ialah tilawah dan tadabbur Al-Quran.


Moga hati kita tidak termasuk dalam 3 peringkat di atas tapi hati yang "Qhaasyiuun"  (khusyuk). Wallahuaklam. ^_^



4 comments:

cik ika said...

insyaallah..

faLiaa said...

insyaAllah....elak2kanlah drpd hati mnjadi trtutup..amin :)

msredcheesecake said...

Jgn lah sampai mati hati.... Takut sgt...

faLiaa said...

wah..msred...rindu la...lamanya x mengomen....mintak simpang...x sanggup hati mati...takut jugak

Gift for newly wed couples