Tuesday, March 20, 2012

Memberi dan Menjawab Salam ;)





Sekian lama tidak menaip, sementara masa yang Allah berikan ini, ingin saya berkongsi satu ilmu yang saya peroleh daripada seseorang yang arif ^_^

Ada sesetengah orang memberi salam "SAMAIKUM", mungkin sebab nak cepat atau lidahnya tak betul. Jika salam sebegini diberikan, sebaiknya, tidak harus menjawab. Memberi salam bermaksud mendoakan seseorang. Kerana itu apabila orang Yahudi memberi salam kepada Nabi dengan ucapan ASSAMUALAIKUM -->(MATI KE ATAS KAMU)...Maka Nabi menjawab WAALAIKUMSAAM (MATI JUGA ATAS KAMU atau KAMU JUGA MATI).

Inilah akhlak Nabi. Jadi bagaimana sepatutnya menjawab salam yang betul? Jawapannya, ialah kita mendoakan lebih kepada orang yang mengucapkan salam kepada kita, iaitu:


  • Apabila orang memberi salam ASSALAMUALAIKUM kita jawablah WAALAIKUMUSSALAM WARAHMATULLAH ( sejahtera dan rahmat Allah atas kamu).
  • Apabila orang memberi salam ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH kita jawab WAALAIKUMUSSALAM WA RAHMATULLAHI WABARAKATUH (sejahtera+rahmat+barakah ke atas kamu)
  • Jika ada yang memberi salam ASSALAMUALAIKUM WA RAHMATULLAHI WABARAKATUH kita jawab, MUALAIKUMUSSALAM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH  WA MAGFIRATUH WA RAHMATULLAHI WABARAKATUH, maka dibalas pula dengan menyebut WAAL.
Semoga memberi manfaat kepada kita bersama :)



Sunday, March 11, 2012

Gum Arabic: Sumber rezeki istimewa dari Yang Maha Esa



Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman, makanlah barang-barang yang bersih daripada apa yang telah kami kurniakan kepada kamu.” (Hadis riwayat Muslim)  

Pernah dengar Gum Arabic? Gum Arabic adalah sumber karbohidrat daripada plant exudates ( datang dari torehan pokok ).  Bila first time dengar tentang Gum Arabic, Aliaa rasa tertarik. Betapa mulianya ciptaan Allah, segala sumber rezeki yang dikurniakan-Nya tersangatlah berharga dan bermanfaat untuk kehidupan manusia. Gum Arabic ni adalah sejenis gel-like texture datang dari pokok acacia yang banyak terdapat di sekitar Sudan.

Gum Arabic adalah dari kumpulan polysaccharides cell wall. It came from the combination of mixture polysaccharides and glycoproteins. Sejenis gum semulajadi made from hardened sap daripada dua jenis species pokok, iaitu Acacia Senegal dan Acacia Seyal.


Dalam industri makanan, gum arabic digunakan sebagai stabilizer dan juga sering digunakan untuk buat pencuci mulut (Arabian dessert), syrup dan gula-gula (candies), such as gumdrops, marshmallow, M&M's chocolate and edible glitter (modern cake decorating staple). Acacia Gum atau Gum Arabic ni sesuai dijadikan produk makanan selain untuk perubatan coz it has the properties of a glue and binder which is edible by humans. 



Baru-baru ni, Dr. Isam Siddiq,scientist has reveal kegunaan baru Gum Arabic ni, Gum Arabic digelar sebagai Dual Soul Food. Why is it? coz Gum Arabic act as a complete food material for both man and the living bacteria in our intestines.  Gum Arabic juga berfungsi sbg food supplement which provides body with energy and enhance the performance of intestines. Gum Arabic sebagai makanan kepada bakteria baik (probiotic) di dalam usus kita, it provides prebiotics that will help the probiotic to act easily in discharging waste, toxins and excess fat from the body, strengthen immunity system and combat with the harmful bacteria in our colon and appendix :)

Sumber prebiotic yang bagus untuk manusia, terdapat secara semulajadinya dalam 2 jenis makanan iaitu susu ibu (10%) dan Gum Arabic (85%). Jika kita kurang sumber prebiotic yang menjadi makanan kepada bakteria baik dlm usus kita ni, kesannya akan menyebabkan sembelit dan cirit birit. Pada hari ini. hampir 40% populasi dari northern dan southern hemisphere sedang menderita kesakitan usus, jadi manusia ramai perlu consume gum arabic yang cukup untuk kesihatan usus khasnya ;)


Monday, March 5, 2012

Kelemahan Diri Kita Sendiri






Pernah dengar tak Moshe Dayan? Siapa tu? Apa ke pelik nya nama ni? Orang mana ni? Orang Sarawak ke? Sebab nama belakang Dayan,ala-ala macam unik, Moshe Dayan ni bagus sangat ke? Okay,untuk pengetahuan anda,Moshe Dayan ni adalah orang Yahudi, leader bagi tentera Israel dan seorang ahli politik. Pernah menjadi Menteri Pertahanan Israel. Sangat terkenal dan menjadi simbol kepahlawanan kepada dunia negara Israel.

Sekali tengok,nampak mcm lanun pun ada,dengan pakai eye patch ala-ala Nick Fury,director S.H.I.I.E.D dlm cita The Avengers tu.Si Moshe Dayan ni kena rifle bullet yang ditembak oleh askar Perancis, propelling metal and glass fragment ke dalam matanya (padan muka). Jadi sejak haritu, dia kena pakai eye patch yg menjadi trademark dia. Si Moshe Dayan ni dah takde, died on 1981. 

Selama menjadi orang kuat Israel ni,dia dah detect dan telah menyenaraikan 3 kelemahan umat Islam supaya senang nak jatuhkan umat2 Islam ni :


  1. Tidak mengulangkaji SEJARAH UMAT ISLAM terdahulu.
  2. Tidak membuat perancangan dengan teliti.
  3. MALAS.



Fikir-fikirkan lah,sama-sama kita memperbaiki diri sendiri,orang sekeliling,dan masyarakat.JOM! Jangan biarkan orang under estimate kita,orang Yahudi pun senang nak detect kelemahan umat Islam,ape kes???Sesungguhnya umat-umat Islam terdahulu tersangatlah hebat pemikiran dan usaha mereka,masyaAllah ;)


Please tengok video ni,please,please..tengok dan hayatilah video ini jika anda betul2 sayangkan Islam 








SHIFT YOUR PARADIGM



Gift for newly wed couples