Tuesday, March 20, 2012

Memberi dan Menjawab Salam ;)

Sekian lama tidak menaip, sementara masa yang Allah berikan ini, ingin saya berkongsi satu ilmu yang saya peroleh daripada seseorang yang arif ^_^

Ada sesetengah orang memberi salam "SAMAIKUM", mungkin sebab nak cepat atau lidahnya tak betul. Jika salam sebegini diberikan, sebaiknya, tidak harus menjawab. Memberi salam bermaksud mendoakan seseorang. Kerana itu apabila orang Yahudi memberi salam kepada Nabi dengan ucapan ASSAMUALAIKUM -->(MATI KE ATAS KAMU)...Maka Nabi menjawab WAALAIKUMSAAM (MATI JUGA ATAS KAMU atau KAMU JUGA MATI).

Inilah akhlak Nabi. Jadi bagaimana sepatutnya menjawab salam yang betul? Jawapannya, ialah kita mendoakan lebih kepada orang yang mengucapkan salam kepada kita, iaitu:


  • Apabila orang memberi salam ASSALAMUALAIKUM kita jawablah WAALAIKUMUSSALAM WARAHMATULLAH ( sejahtera dan rahmat Allah atas kamu).
  • Apabila orang memberi salam ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH kita jawab WAALAIKUMUSSALAM WA RAHMATULLAHI WABARAKATUH (sejahtera+rahmat+barakah ke atas kamu)
  • Jika ada yang memberi salam ASSALAMUALAIKUM WA RAHMATULLAHI WABARAKATUH kita jawab, MUALAIKUMUSSALAM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH  WA MAGFIRATUH WA RAHMATULLAHI WABARAKATUH, maka dibalas pula dengan menyebut WAAL.
Semoga memberi manfaat kepada kita bersama :)2 comments:

The Black Jubah said...

Waalaikummusalam wa rahmatullahi wa barakatuh....

Jemput singgah www.theblackjubah.blogspot.com

Nor Nadiah said...

kalau nad taip msg mesi taip penuh sebab dah biasa..

Assalamualaikum..:)

hari ni nad buat blogwalking besar2an.. xtahu la knal nad lagi ke x..:D

http://www.nornadiah.com/2012/04/jom-blogwalking-part-1.html

Gift for newly wed couples