Saturday, August 4, 2012

Juzuk 7 muka surat berapa ntah?


Jika seseorang bertanya kepada kita secara spontan, muka surat berapa di dalam al-quran bagi juzuk 6? juzuk 10?...Ingat tak kita? Maybe ada yang tau, ada yang tak tau ;)

Di sini saya kongsikan sedikit sebanyak pengetahuan iaitu formula mudah untuk cepat detect muka surat berapa bagi certain juzuk di dalam Al-Quran ^_^

Formula:

Juzuk ____    (- 1) = ____ x 2 =______ (tambah angka dua di belakang)

Misalnya untuk detect juzuk 7 di muka surat yang ke berapa:

Juzuk 7 = 7-1 = 6

6 x 2 = 12
tambah angka dua di belakang = 122

jawapannya: muka surat 122!

Senang kan?

::Moga memberi manfaat::





7 comments:

travelogmswiki said...

Jazakallah atas tip ini. Tapi ana hafal 1 juzuk/20ms. =)

muslimah wannabe said...

betul jugak tu, boleh tambah 20 je kan? Syukran atas info nya ^_^

Syazwan Che Deraman said...

wahhh, ilmu baru ni, terima kasih!

muslimah wannabe said...

wahh,sama2..haha

Rizal Sadiman said...

Thanks alot..amat berguna!

http://igossiprizal.blogspot.com/2012/08/idefine-best-friend.html

muslimah wannabe said...

Ur welcome..Tengs for reading too!

sea_lavender said...

thnkz atas perkongsian ni :)

Gift for newly wed couples