Thursday, August 9, 2012

Seni Khat Purba Islam


Masih belajar dan baru mula berjinak-jinak dalam penghasilan penulisan Khat Kufi menggunakan teknologi komputer. I learn everything from the internet, self-taught, tulisan yang sangat menarik dan unik. As a summary, Khat Kufi adalah satu cabang seni kaligrafi Islam dan merupakan yang tertua. Used widely dalam penulisan ayat-ayat Al-Quran. Kufi atau Kufic berasal dari perkataan "Kufah", iaitu nama sebuah bandar di Iraq.

Manuskrip teks Al-Quran yang ditulis di awal penulisan kufi

Sewaktu jangka masa Rasulullah S.A.W menerima wahyu sepanjang 40 tahun daripada Allah S.W.T melalui malaikat Jibril. Disebabkan baginda seorang buta huruf , semua wahyu hanya diingati dan ditulis oleh sahabat-sahabat Baginda di atas kayu, daun dan apa-apa sahaja permukaan yang dapat dicapai untuk dicatat. Cara penulisan inilah yang dipanggil Kufi.

Pada abad ke-13, Baghdad dan kawasan sekelilingnya ditakluk oleh Kublal Khan dan angkatan tenteranya. Populasi semakin berkurang akibat penaklukan tersebut. Banyak barang telah dibakar, buku-buku dibuang ke dalam sungai. Menyebabkan air sungai bertukar warna yang bercampur dengan darah dan dakwat dari buku-buku yang dibuang. Dengan kekuasaan Allah S.W.T., akhirnya selepas seabad lamanya, Raja Moghul bernama Timor Khan memeluk Islam. Penulisan Kufi mula digunakan secara meluas dan diubah suai menjadi tulisan Kufi berbentuk petak. Cara penulisan ini dijumpai pada duit syiling mereka dan perhiasan pada bangunan serta sebagainya. Untuk lebih lanjut tentang kesenian khat kufi, check out blog Shukor Yahya, he's an expert dalam seni khat kufi from Malaysia ^_^


Hasil Khat Kufi saya :)








2 comments:

Rizal Sadiman said...

kreatif!

http://igossiprizal.blogspot.com/

miramirs n said...

cantikkkkkkkkkk awk blajar kat mana?

Gift for newly wed couples