Monday, August 5, 2013

The Greatest Sacrifice is to Kill a Baby!


gambar hiasan sahaja
Jin, iblis, syaitan dan kewujudannya...Apakah benar ia dapat dilihat dalam jelmaan tertentu. Apakah hukum mereka yang ingkar akan kewujudannya dengan alasan ia tidak dapat dilihat. KETIGA-TIGA makhluk ini ciptaan Allah SWT yang berurusan untuk mengganggu serta menyesatkan manusia. Ia dicipta daripada api seperti termaktub dalam al-Quran melalui firman bermaksud: “Dan Dia menciptakan jin dari api.” (Surah ar-Rahman, ayat 15).

Mereka diberi keizinan Allah untuk menyesatkan manusia sehingga hari kiamat. Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya kamu (wahai iblis) diberi tangguh untuk mengganggu anak Adam hingga hari kiamat.” 
(Surah Sad, ayat 81).

Kebanyakan ulama tafsir menyatakan iblis adalah bapa kepada semua jin dan syaitan. Ia juga terdiri daripada yang beriman dan kafir. Ia tidak dapat dilihat oleh pandangan mata kasar manusia. Allah berfirman bermaksud: “Sesungguhnya dia (syaitan) dan kuncunya dapat melihat kamu sedangkan kamu tidak dapat melihat mereka.” (Surah al-A’raf, ayat 27).
Ada pendapat mengatakan iblis dan syaitan berasal daripada golongan jin yang ingkar perintah Allah supaya sujud kepada Nabi Adam. Dikatakan bahawa Jin Ifrit adalah yang paling aktif dan cerdik seperti sejarah Nabi Sulaiman dan Puteri Balqis dari Yaman.
Makhluk ini mampu menjelma dalam bentuk tertentu seperti sabda Rasulullah bermaksud: “Jin ada tiga golongan, bersayap dan mampu terbang di udara, berupa benda melata seperti ular dan sebagainya, berwajah cantik dan mengilai.” (Hadis riwayat Hakim dengan sanad sahih).

Video ini walauun dah lama (2011) saya ingin kongsikan, semoga kita mendapat iktibar, sebagai peringatan, amaran dan sebagai tujuan pengetahuan. Di sini saya sediakan perbualan (asalnya dalam bahasa perancis, diterjemah ke bahasa inggeris) antara saudara Islam kita bersama golongan "mereka".
___________________________________________________________________________________
In the Name of Allah, most gracious, most merciful.

A conversation takes place between a french brother who has performed an exorcism on a sister who was possessed by a Jinn. A few revealing and interesting details get exposed during this amazing conversation.

 Story:
We will not show on the camera, whose son is friend with a "Malba" girl, that is to say a Hindu, and the girl (in the camera) wants to leave the Hindu religion. But the priest (penyamaran jelmaan syaitan) told her that if she left her religion she had to pay 5000 grand, otherwise she will gave too many problems. At the same time the boy is afraid because there are many other "Malba" boys who covet this girl. He was therefore afraid that these boys bewitched him.

Mission:
So we will look for all the Jinn who are related to this story, in shaa Allah.


Dialogue between brother Abd. Arraouf and jinn/shayaateen:

Conversation with a Jinn

Abd. Arraouf: Hello! Are you with the girl? Or are you with the priest?

Jinn: With the priest

Abd. Arraouf: With the priest? Tell us that religion. How the religion of Malba works?Your playing humans?

Jinn: Yes

Abd. Arraouf: Yes? Say to me why?

Jinn: All the sacrifices they make are for us the Jinns

Abd. Arraouf: Only for the jinn? It is not for God or the spirits of ancestors?

Jinn: No. No we have to go through it.

Abd. Arraouf: This is to say that you pretend that there is God, there's ancestors?

Jinn: Yes.

Abd. Arraouf: But it is you who are behind all this?

Jinn: That's it

Abd. Arraouf: And so peole worship you, right?

Jinn: Yes

Abd. Arraouf: And in return what do you give them?

Jinn: We give them nothing

Abd. Arraouf: Nothing? Ah..okay, and you, what do you gain in that?

Jinn: Food

Abd. Arraouf: This is just to feed you?

Jinn: And to make fun of them

Abd. Arraouf: Ah okay. Can you tell me that what is your relationship with iblis?

Jinn: He is our father

Abd. Arraouf: It's your father? So you are shayaateen or ifrit?

Jinn: Yes. Yes, no, there is only one ifrit in the temples

Abd. Arraouf: So in each temple, there is only one ifrit?And what is the role of ifrit?

Jinn: Yes. He must watch us, he must ensure that the work of our father is done as it pleases.

Abd. Arraouf: So, for information to the viewers, an ifrit is a mongrel of djinn and shaytaan. And the    shayaateen are the offspring of iblis.As Allah said:"Will you take him and his descendents as a master for me?". So the offspring of iblis are shayaateen and ifrits.

Jinn: What are you doing? What these people are doing here? And why are they filming us?

Abd. Arraouf: We film to bring the video on Internet to explain the religion of Malba, the situation of this woman and so on

Jinn: You want to break our work right!

Abd. Arraouf: In fact, since you ask me, I want to save you from hell fires so that you'll go to Paradise.

Jinn: It is you who are going to hell!! Hell was created for humans only!

Abd. Arraouf: Really? Who told you that?

Jinn: It is Zouzoula (a shayaateen)

Abd. Arraouf: Who is Zouzoula?

Jinn: This is the ifrit of our temple

Abd. Arraouf: Well..we will call Zouzoula. We will be glad to know Zouzoula

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Conversation with Zouzoula (an ifrit jinn)

Abd. Arraouf: Hello, is it Zouzoula?

Zouzoula: By what magic have you made calling me here!!

Abd. Arraouf: We called thee by word of Allah, "Wherever you are, Allah will bring you all, certainly Allah is capable of all."

Zouzoula: And who are you?

Abd. Arraouf: My name is Abd. Arraouf. You heard about me?It seems that it makes you a shock Zouzoula?Okay, Zouzoula, I called you because....

Zouzoula: I want to leave here, let me go.

Abd. Arraouf: But we finish our discussion first

Zouzoula: I do not want to talk to you.

Abd. Arraouf: You do not want to talk with me?

Zouzoula: No, and do not come near me

Abd. Arraouf: You're telling me that you are afraid of me?

Zouzoula: No, its not you, it is the thing that emerges from you...A kind of....If I approach you I'll melt!

Abd. Arraouf: So your going to melt? Wait, we'll try something, look: "We said: Oh, fire, be cool and peace for Ibrahim."

Abd. Arraouf: Is it okay now?

Zouozula: Stay away from me, stay where you are!

Abd. Arraouf: No, but tell me if it still burns. If it makes you something? It does not make you anything now, right? We can talk then. Tell me Zouzoula, the Shaytan who was there told us that you told him that hell was only for humans, is it true?

Zouzoula: No. Of course not

Abd. Arraouf: Ah! You fooled them?

Zouzoula: Otherwise they would not work as we want

Abd. Arraouf: Okay, and you, what is your relationship with iblis?

Zouzoula: I am directly related to him

Abd. Arraouf: What kind of list do you give to him?

Zouzoula: Of all those who sacrifice and do ceremonies

Abd. Arraouf: So, what Iblis give you in return?

Zouzoula: Aah! I can sit in his chair for an entire night!

Abd. Arraouf: Wow! He also gives you the crown? Have you ever had the crown?

Zouzoula: No.

Abd. Arraouf: So, you never get the crown. (to viewers) The prophet said that every night, the shayaateen get together, each gives an account of his activitiy. And anyone who had done the most harm, Iblis will give him his crown for that night. So, this one never had the crown for all its entries in the "contest". What is the list you defer to Iblis?

Zouzoula: They are the lost of our world

Abd. Arraouf: Those of us who have gone astray and entered the religion of iblis?

Zouzoula: Yes. So he can send the weakest of us to lead human astray when he gives up the ghost.

Abd. Arraouf: So, he keeps this list and at the death of each he send someone so that he will die infidel

Jinn: Depending on the degree of faith he had

Abd. Arraouf: How many of you are doing this kind of report to Iblis, Zouzoula?

Zouzoula: We are many, if it is not the temples, it is the witches

Abd. Arraouf: If it is not the witches? It is the Mawlana. That's right?

Zouzoula: How do you know all these things?

Abd. Arraouf: It is by patronizing with you. And if it is not Mawlana, it is the Marabous? That's right? And if it is not the Marabous, it is the pastors?

Zouzoula: You know the ILLUMINATI?

Abd. Arraouf: Hey! I heard about it, we talk about it on the Internet. What is Illuminati?

Zouzoula: It is the biggest work my father was able to create. It is the biggest power my father owns. Sooner or later, his son, the greatest will come, Dajjal...

Abd. Arraouf: So, the Illuminati prepare the Dajjal?

Zouzoula: Yes,yes,yes

Abd. Arraouf: And do the Illuminati have any pacts with Iblis?

Zouzoula: Of course, from the lowest to the highest degree

Abd. Arraouf: Well, Zouzoula, you really teach us things!

Zouzoula: I know many things! Hahaha

Abd. Arraouf: So, do you other things?

Zouzoula: Do not tell my father, otherwise he will take away everything I have

Abd. Arraouf: Okay, just tell me in the ear

Zouzoula: You know presidents, and kings. There are many in Arab countries, and WE are WITH THEM

Abd. Arraouf: So what did they do to you?

Zouzoula: Many sacrifices, many, many. THEY KILL HUMANS, and the best, the GREATEST SACRIFICE is to kill a baby!

Bayi lelaki ini syahid selepas dibunuh oleh kuffar Assad yang pengecut, manakala 2 beradiknya yang lain cedera parah. Kanak-kanak yang tidak mengerti apa-apa terus menjadi mangsa kezaliman rakus Assad. Semoga ramadhan ini Allah memberi kemenangan kepada mujahidin di Syria.

Abd. Arraouf: Zouzoula, you really made us happy today

Zouzoula: Yes

Abd. Arraouf: Will you agree to be muslim in the name of Allah?

Zouzoula: No, after you are going to put the stamp of shame. I do not want

Abd. Arraouf: Stamp of shame?

Zouzoula: The kind of light that follows you everywhere. I want none of that, otherwise my father will know that I have betrayed

Abd. Arraouf: Oh Allah, show him the truth of light!


#PrayForPalestineSyriaEygpt


Sunday, July 14, 2013

Balasan Mempermainkan Sunnah!

Kisah ini mungkin ada yang sudah tahu, saya rasa kisah benar ini perlu dikongsi sebagai pengajaran dan pedoman kepada kita khasnya sebagai umat Islam yang hidup di akhir zaman yang penuh dengan dugaan dan cabaran. Sunnah ialah peninggalan yang amat berharga daripada Rasulullah SAW. Namun, ramai yang tidak acuh malah ada yang menghinanya. Semoga kisah ini dapat memberikan keinsafan kepada diri kita.

Ibnu Khalikan meriwayatkan dalam al-Wafayat dan Ibnu Katsir dalam al-Bidayah wa an-Nahiyah, daripada tulisan Qutubuddin al-Yuniniy;

"Telah sampai kepada kami cerita tentang seorang lelaki yang dikenali sebagai Abu Salamah dari daerah Busra yang berperangai keji dan gemar mempermainkan hadis."

Pada suatu hari dia telah mendengar tentang siwak (bersugi) dan kelebihan menggunakannya. Apabila mendengar perkara tersebut, dia berkata,"Demi Allah! Bagiku siwak ini hanya layak digunakan di tempat keluar ini," sambil menunujukkan bahagian punggunggnya. Dia lantas mengambil kayu siwak itu lantas memasukkannya ke bahagian punggungnya kemudian mengeluarkannya kembali.

Akibat daripada perbuatan kejinya itu, dia telah merana selama 9 bulan mengadu sakit dalam perut dan bahagian dubur.

Setelah berlalu 9 bulan itu, dia telah melahirkan seekor binatang yang ganjil sifatnya, seperti seekor tikus. Tetapi binatang itu mempunyai kepala seperti kepala ikan dengan empat batang taring yang amat besar, ekor yang tajam, dan empat batang jari. Bahagian belakangnya pula seperti belakang arnab. Sebaik sahaja keluar dari perut Abu Salamah, binatang itu terus menjerit sebanyak 3 kali sebelum dipukul oleh anak perempuannya di bahagian kepala sehingga mati.



Abu Salamah hanya diberikan Allah umur selama dua hari selepas musibah itu berlaku ke atasnya. Sebelum matinya, dia sempat berkata makhluk ini telah pun membunuhku dan memakan ususku.

Peristiwa pelik ini turut disaksikan oleh ramai penduduk setempat dan para guru, sebahagiannya sempat menyaksikan haiwan itu semasa masih hidup dan sebahagian yang lain melihatnya selepas mati dibunuh.



Friday, February 8, 2013

Segmen: Menang RM 200 By Putry Mirah



klik banner ni untuk join ;)

Segmen ni tamat di akhir bulan Februari 2013
Dasatnya segmen ni..hui3


Jalan-jalan ke Kilang Teh BOH


Perjalanan dimulakan dari Desa Anthurium Apartment Cameron Highlands, di suatu pagi yang sangat sejukkkk!! 


Untuk sampai ke kilang teh BOH Sg. Palas, kena mendaki dulu, ladang teh ni sangat cantik, sejuk mata memandang, seolah-olah rasa berada di dunia lain, aman dan nyaman, subhanAllah :)


Jom mendaki lagi, hehe...seronok mendaki dalam suhu yang sejuk, selesa sangat, ;)




dah sampai atas! :)

info & facts tentang kilang ni
sebelum masuk dengar briefing dulu tentang overall procedure dalam kilang :)


_________________________________________________________________________________
-BOH Tea Production-

1st Stage: Withering
  • The green leaves are spread in troughs with perforated beds through which air is blown powerful fans
  • The aim is to reduce the moisture content of the leaves by about 40% to 50% and render the leaves flaccid
  • The process stimulates natural chemical reaction within the leaves, which is vital for product quality
  • The withering process takes place overnight

2nd Stage: Rolling
  • The rollers used at this factory date back to 1935
  • These machines twist and break the withered leaves, distorting and rupturing the internal cells
  • Liberating and exposing its juices for fermentation

3rd Stage: Fermentation

  • Fermentation or more accurately oxidation, is a natural chemical process in which enzymes in the leaves are exposed to oxygen
  • Traditionally, the broken leaves are spread onto trays. Before fermentation, the leaves are in green in colour but at the end they turned into coppery colour.
  • The critical stage of manufacturing usually takes about 1 and a half to 2 hours, during which the characteristics flavour and aroma are developed. The process has to be carefully controlled for optimum results           

4th Stage: Drying
  • The fermented leaves are fed into machines through which is hot air is passed at temperatures nearing to 100 degrees C
  • This halts the fermentation action, reduces the moisture content to less than 3% and crystallize the juices, thus converting the leaves into its familiar crisp black form
  • The drying process is completed in approximately 20 minutes
  • To produce the hot air, the furnace uses old rubber wood branches

5th Stage: Sorting
  • After drying, the made tea is graded according to particle size by passing it through a series of vibrating sieves
  • Stalks and fibres are also extracted
  • Each grade of tea has its own density and flavour characteristics
_________________________________________________________________________________

Lepas dah tengok processing di kilang, singgah minum air teh di cafe BOH centre nie, kebetulan ada pasangan suami isteri dari Jepun di meja sebelah, jadi sempat bertegur sapa dan berkenalan (^_^)


bunga dan bunga dan bunga! 

tak sah kalau tak singgah ke Smoke House jika datang ke CH :)



Wednesday, February 6, 2013

Segmen: Ayu's Felt Craft

click comel comel di atas ni utk join (n_~)

_________________________________________________________________________________


ehehe (^_^)

saya dah like Ayu's FELT CRAFT
by the way, owner Felt Craft ni dari UPM jugak ya?
Salam perkenalan (^_^)

Expiry date: 16 Februari 2013


First Giveaway by Nasriz Fardisza



Expiry date: 3 Mac 2013

Nak join? Klik banner dan penuhi syarat2nya oke ;)

Monday, February 4, 2013

SEGMEN: Blogwalking dan Kenali IPT



Sharing is caring, jadi untuk menyahut seruan segmen ni, mari kenali IPT saya, sekarang sedang menuntut di Universiti Putra Malaysia (UPM) dah masuk tahun ketiga pengajian di sini. Secara ringkasnya UPM serius sangat BESAR kawasannya, dan banyak pokok, kaya dengan kehijauan alam sekitar. UPM ni dikenali sebagai salah satu universiti penyelidikan yang terkenal di Malaysia. Baru2 ni juga UPM mendapat anugerah sebagai "Green-Tech University" :) UPM ada dua cawangan, satu di Serdang, Selangor dan satu lagi di Bintulu, Sarawak (kebanyakkan kos diploma di Bintulu)




 Kursus yang diambil

Okay, bila sebut UPM, mesti ingat pertanian je kan? But actually as time goes semakin banyak kursus ditawarkan dalam bermacam2 bidang. Cakap tentang kursus ni okeh saya mengambil kos Bachelor Sains dan Teknologi Makanan ataupun singkatan senang dipanggil "Food Tech". Kalau kos sains, kebanyakannya 8 semester (4 tahun pengajian), kalau kos bahasa dan sastera selalunya 6 semester (3 tahun pengajian), kos medic lama skit (5 tahun pengajian). 

Bercakap tentang kos "Food Tech" ni adalah kos yang lebih kepada berkaitan industri makanan, bukan mcm chef masak2 dkt dapur ya...hehe,sebab orang selalu salah faham, tapi kalau berminat dalam bidang masak memasak bolela apply kos sains pengajian makanan (food service), kos ni di bawah satu fakulti yang sama iaitu Fakulti Sains dan Teknologi Makanan. 

Yang specialnya Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM adalah fakulti sains teknologi makanan yang terbaik di antara uni2 di Malaysia kerana di ajar oleh pensyarah2 yang berpengalaman daripada uni2 yang terbaik di dunia. Fakulti ni juga ada kedai bakery dan dewan banquet (restoran) yang bernama L'apperenti cafe di mana  pernah dijadikan tempat untuk majlis santapan Diraja. UPM ni lecturer2 dia bukan hanya lecturer tempatan tapi ada juga lecturer foreigner yang akan ajar, especially kos "Food Tech". Kat gambar bawah ni dapat adalah summary apa sebenarnya student "Food Tech" belajar :)


L'apperenti Cafe
Kos ni memerlukan minat yang tinggi dalam bidang makanan, rasanya kos apa2 pun akan ada cabarannya, yang penting kena ada minat (n_~) Job prospect dalam bidang ni sangat meluas, bidang teknologi makanan sangat diperlukan zaman ini, lebih2 lagi dalam menangani isu Halal :)

Kolej Kediaman

Kolej kediaman atau hostel di UPM ada 17 buah kolej kediaman, nak bagitau awal2, bila tinggal di kolej kediaman perlu sentiasa aktif kalau tak, akan dikeluarkan, tak dapat 'stay' kolej. Penyingkiran dari kolej selalunya akan dibuat tiap2 kali habis 2 semester.Tapi bagi student first year WAJIB stay di kolej. Cabaran belajar di universiti salah satunya adalah sama ada dapat seimbangkan akademik dan penglibatan aktiviti di kolej/universiti atau tidak, kena banyak bersabar dan pandai bahagi masa, itu yang penting. 

Tapi sapa2 yang prefer tak nak tinggal di kolej kediaman, bole je cari tempat tinggal di luar kawasan UPM, duduk rumah sewa ramai2 ke, terserahlah :) Study dekat universiti, tak kan lari dari keadaan berebut bas, perkara biasa dh di uni, bas pun dah macam tin sardin kadang2 sebab terlampau penuh dengan orang, kena sabar ya tunggu bas (^_^). Kalau ada kenderaan sendiri untunglah, tapi student 1st year tak bole lagi, 2nd year dan ke atas baru dibenarkan bawa kenderaan.

Contoh kolej kediaman di UPM: Saya menginap di Kolej Tun Perak (kolej ke-8)


Keindahan alam sekitar di UPM memang tak dapat di sangkal, UPM juga selalu jadi tempat penggambaran filem, contohnya filem "Magika" yang bertempat di sekitar kawasan ladang UPM. Tempat rekreasi yang popular di UPM ialah Bukit Ekspo, kawasan ni sangat besar dan selalunya akan meriah waktu minggu Konvokesyen dan ramai juga yang menyewa untuk dijadikan lokasi kenduri kahwin.


Kawasan Ladang UPM

Kata-kata pesanan Imam Asy-Syafii RH:
"Barangsiapa tak mampu menanggung sedikit derita dalam mencari ilmu , maka dia akan menyesal sepanjang masa"



Cinta.Kekayaan.Kecantikan.Kesedihan.Kegembiraan




Di suatu pulau kecil, tinggallah berbagai macam benda2 abstrak, ada CINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya. Di awalnya mereka hidup berdampingan dengan baik dan saling melengkapi. Namun, tiba2 datang badai menghempas pulau kecil itu dan air laut tiba-tiba naik semakin tinggi dan akan menenggelamkan pulau itu. Semua penghuni pulau cepat2 menyelamatkan diri.

CINTA sangat bingung kerana ia tak dapat berenang dan takda perahu. Ia berdiri di tepi pantai cuba mencari pertolongan. Air sudah makin naik membasahi kaki CINTA. Tak lama kmudian CINTA melihat KEKAYAAN sedang mengayuh perahu.

"KEKAYAAN! Tolong aku!" teriak CINTA.

Lalu KEKAYAAN menjawab, "Aduh! Maaf CINTA!".

"Perahuku telah penuh dengan harta bendaku. Aku tak dapat membawamu bersama, nanti perahu ini tenggelam. Lagi pun sudak tiada ruang lagi bagimu dalam perahu ini."

Lalu KEKAYAAN cepat2 mengayuh perahunya pergi meninggalkan CINTA tenggelam. CINTA berasa sangat sedih, namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN datang dengan perahunya.

"KEGEMBIRAAN! Tolong aku!" teriak CINTA

Namun KEGEMBIRAAN terlalu gembira kerana jumpa perahunya hingga ia tuli tidak mendengar teriakan CINTA. Air makin tinggi membasahi CINTA sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik. Tak lama kemudia, datang muncul pula KECANTIKAN.

"KECANTIKAN! Bawalah aku bersamamu!" teriak CINTA

KECANTIKAN menjawab "kamu basah dan kotor. Aku tak bisa membawamu. Nanti kamu mengotori perahu aku yang indah ini"

CINTA sangat sedih dan menangis teresak2. Apa salahku hingga semua orang melupakan ku. Saat itu tibalah KESEDIHAN.

"Oh KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu," kata CINTA

KESEDIHAN menjawab "Maaf CINTA. Aku sedang sedih dan nak bersendirian saja..."

CINTA berputus asa, ia merasakan air semakin naik dan akan menenggelamkannya. CINTA terus berharap supaya dirinya dapat diselamatkan. Ia berdoa kepada Tuhannya, "Oh Tuhan, tolonglah aku, apa jadinya dunia tanpa ku, tanpa CINTA?"

Di saat kritikal itu tiba2 ada satu suara, "CINTA! Cepat naik perahuku!" CINTA menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua berjanggut putih panjang sedang kayuh perahunya. CINTA cepat2 naik perahu itu tepat sebelum air menenggelamkannya. Di pulai terdekat, org tua itu menurunkan CINTA. CINTA tak kenal pun siapa org tua itu. Rupanya orang tua itu adalah WAKTU. CINTA bertanya "kenapa engkau menyelamatkan aku?" Aku tak kenal engkau, bahkan kawan2 yang mengenalku pun enggan menolongku", tanya CINTA hairan. Kata orang tua itu " kerana hanya WAKTU lah yang tahu berapa nilainya harga sebuah CINTA itu..."


Gift for newly wed couples