Sunday, September 7, 2014

Kenapa saya berhenti melukis potret.




Minat melukis potret hadir ever since saya masih kecil lagi, bila lapang ja mesti lukis, ntahla...sebab rasa tenang ja bila melukis, rasa hilang masalah, rasa macam berada di dunia sendiri..uhhuu!Sewaktu di tingkatan 2, kawan saya pernah mencabar saya untuk melukis wajah potret Johnny Depp, orang cakap hebatnya, puji macam2. Bidang melukis hadir sejak zaman kanak2, seingat saya sewaktu darjah 2, cikgu sekolah membawa saya ke karnival seni, dan di booth sekolah kami, saya diminta untuk menunjuk demo melukis kepada pengunjung2 yang singgah, apa lagi, bukan main seronok la lukis :) Suatu ketika ada juga berangan2 nak jadi pelukis potret profesional dulu2. 

TAPI

Saya pernah dengar ada orang cakap "nanti gambar yang kita lukis tu akan minta nyawa dari kita" , namun akibat ikut kan nafsu dan keseronokan melukis potret, saya buat tak endah saja. Main lukis ja tanpa teliti betul2 hukumnya, akhirnya saya bersyukur Allah gerakkan hati untuk saya meneliti hukum yang sebenar, Allah gerakkan hati saya untuk bertanya kepada orang-orang yang alim tentang ilmu agama (harap Allah ampunkan sikap dan kesilapan saya selama ini) Astaqfirullah...

"Sesungguhnya manusia yang paling berat siksaannya diakhirat ialah para pelukis"- Riwayat Muslim

Ibnu Abbas berkata Rasulullah pernah bersabda "Setiap pelukis didalam neraka pada setiap gambar yang dilukisnya diberi nyawa. Gambar tersebut menyiksanya di dalam neraka. Maka jika kamu hendak melukis, lukislah gambar pokok dan apa yang tidak memiliki ruh"

Dalam hadith lain Rasulullah bersabda, sesiapa yang melukis gambar maka Allah akan mengazabkannya dengan gambar tersebut pada hari kiamat sampai dia meniupkan ruh padanya, padahal dia tidak dapat meniupkan ruh itu -Hadith Riwayat Al-Bukhari

Pendapat Para Fuqaha Mazhab:

  • Imam Hanafi, Imam Syafie dan Imam Hambali-tidak membenarkan sama sekali seseorang individu melukis gambar objek-objek yang hidup dari manusia dan binatang
  • Mazhab Maliki-Makhruh hukumnya


Jadi mesejnya di sini, lukislah perkara-perkara yang tidak dilarang Allah contohnya pokok, benda2 abstrak dan lain-lain. 

Seseorang pernah berpesan kepada saya:

"Aliaa...jalan ke syurga itu sebenarnya dipenuhi dengan perkara-perkara yang kita tidak sukai, sebaliknya jalan ke neraka sangat banyak dan dipenuhi dengan perkara-perkara yang melalaikan dan menggembirakan kita..."

Harap orang yang tak tahu sebelum ni tahu dan sama-sama kita beringat dan berusaha menyelusuri jalan ke syurga Allah yang agung. In shaa Allah :) Jangan menangkan nafsu!


Boleh juga merujuk tentang pelbagai lagi dalil tentang hukum melukis di blog ini .

4 comments:

nana kimie said...

Salam Alia...terima kasih atas perkongsian :) kalau macam doodle tu termasuk sekali la kan Alia.sebab ramai juga yang pandai lukis doodle.. Macam gambar profile ni blogger yg buatkan

f.aliaa said...

Wsalam kak jannah, sama2, aliaa rasa klau doodle xpa, sbb x betul2 menyerupai ciptaan Allah, tp klau nk confirm betul better tya org yg alim tntg agama. Wallahualam

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Gift for newly wed couples